Select Page

Osteopat – hovedpine

Om

vORES OSTEOPATI FÅR HOVEDPINEN TIL AT FORSVINDE.

osteopat hovedpine

De fleste danskere har oplevet at have hovedpine eller migræne og ved hvor begrænset man kan føle sig, når smerterne er værst. Faktisk har hver 3 dansker opsøgt sin praktiserende læge i forbindelse med længerevarende hovedpine.

I langt de fleste tilfælde behandles hovedpine og migræne smerter med medicin, og for de fleste hjælper dette. Men medicinen kan blot være med til at hæmme smerterne – årsagen fjernes ikke. Osteopati hovedpine kan være løsningen. Osteopati handler nemlig om at finde årsagen til smerterne og behandle den enkelte derfra. To personer med de samme symptomer (hovedpine eller migræne) skal ikke nødvendigvis behandles mod osteopati hovedpine på samme måde, da årsagen kan være forskellig.

I dag bliver langt de fleste danskere, der oplever hovedpine eller migræne på daglig basis altid henvist til medicinsk behandling, selvom der findes alternative løsninger. Eksempelvis osteopati. I dag findes der medicin, der kan blokere de signalstoffer i hjernen, som igangsætter et migræneanfald – så smerterne forsvinder for en stund. Men årsagen til anfaldene er stadig uvisse og anfaldene vil unægtelig vende tilbage. En behandling hos osteopat hovedpine går ud på at lokalisere den struktur eller nerve, som udløser den fejlkemi, der opstår i hjernen og forårsager et anfald. Når man har kendskab til selve årsagen til anfaldet, kan man behandle smerterne ved hjælp af forskellige behandlingsformer, terapi og øvelser.

Behandling

Osteopati, fysioterapi og ergoterapi beskæftiger sig alle med kroppens anatomi og vores motorik, men særligt for osteopati er kendskabet til de anatomiske sammenhænge i kroppen og den videnskab det er at finde fejlene og rette dem. Til behandling hos en osteopat finder de dine ”skævheder” i kroppen og kombinerer fund og viden til en logisk forklaring på de symptomer, du har. Eksempelvis osteopat hovedpine. Hos patienter med hovedpine og migræneanfald, er det særligt nervesystemet der bliver undersøgt af osteopaten. Kranienerven, Trigeminus, er ansvarlig for migræneanfald og har forbindelse til og kan påvirkes af mange forskellige nerver i vores nervesystem. Derfor skal alle migræne-patienter ikke nødvendigvis have samme behandling for de samme symptomer, da årsagen kan findes mange forskellige steder. Der kan for eksempel være tale om et led, der ikke fungerer som det skal. Det kan være bindevæv, nerver eller blodkar som sidder fast og generer. Når disse gener frigøres, kan nerverne ”slappe af” igen, og kroppen kan opføre sig normalt igen, hvorved smerterne langsomt mindskes og måske endda til sidst forsvinder helt.

årsager & behandling

De hyppigste årsager til hovedpine og migræne er:

 • Muskulære spændinger
 • Nerveirritation
 • Dårlig blodgennemstrømning
 • Allergier

Afhængig af årsagen til smerterne kan behandlingen bestå af:

 • Manuel behandling af bindevævsstruktur, for at fjerne kroniske muskelspændinger
 • Manipulation af nakkehvirvler, for at frigøre en nerve i klemme
 • Mobilisering af kranieknogler for at korrigere blodgennemstrømning

Ting du selv kan gøre:

 • Lave skulder-/nakkeøvelser 2-3 gange om ugen
 • Undgå at sidde for længe i samme stilling og bevæge dig hver 30 minutter
 • Sov højest med én pude under hovedet
 • Ret nakke op
 • Brug mindst 15 minutter om dagen til at slappe af. Evt. med afslappende musik
 • Hvis dine øjne føles trætte ved læsning eller brug af skærme (computer, tv eller telefon) så hold en pause og lav udspændingsøvelser af nakkemuskulaturen

Modsat behandling med medicin, er der ingen bivirkninger forbundet med osteopat hovedpine-behandling. Hvis man er heldig, forsvinder anfaldende helt og i værste fald opleves der ingen effekt og man kan gå tilbage til den medicinske behandling. Erfaring og studier viser at patienten vil opleve effekten allerede efter to behandlinger og et fuldt forløb oftest ligger på omkring 10 behandlinger. Hvis osteopat hovedpine-behandling har effekt, kan man i samråd med sin praktiserende læge begynde at trappe ud af den medicinske behandling. Læs også om vores osteopat baby service.